top of page
  • Foto van schrijverHeleen Spreeuwers

KIEZEN MET JE LIJF

De beste keuzes maak je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf en je handen. Als de drie intelligentiegebieden Denken, Doen en Voelen meer in balans komen, wordt kiezen niet alleen een kwestie van een goede rationele afweging, maar een afweging over wat goed is voor jouw hoofd, hart en lijf, op dit moment in je leven.


Keuzes, we maken er als volwassenen schijnbaar 35.000 per dag. *oink* Sommige volledig bewust, andere minder bewust.


Vandaag daagde ik mijzelf uit om weer opnieuw te kijken naar HOE ik mijn keuzes maak in mijn werk, over welk werk ik oppak - en daarmee: wat niet. Dit is trouwens niet alleen van toepassing op werk, maar ook op de rest van ons leven.


Ik voel al een tijd stress, al aan de start van mijn werkdag. Een gejaagdheid, een hijgerigheid, het gevoel niet te kunnen bijbenen wat in mijn hoofd allemaal af zou moeten komen vandaag. Chaos ook. Ik probeer die chaos te ontwarren door... goed nadenken, analyseren, etc. Resultaat: uitstelgedrag, gebrek aan energie, verminderde creativiteit en flow, waardoor aan het eind van de dag ontmoedigd.


Toen ik daar op reflecteerde, realiseerde ik me dat ik mijn werkkeuzes de laatste tijd weer meer maak vanuit 'goed nadenken', zonder ook 'goed voelen' mee te nemen.


Dit gebeurt wel vaker als ik stress voel. Ik voel de druk om te presteren. Ik begin overzicht te verliezen. Voel gejaagdheid. Ik ga meer leunen op cognitie, terwijl dat me juist meer stress oplevert. En door de stress ga ik juist minder presteren. Man man, een vicieuze cirkel. #patronen #nooitklaar #geeftniet


Eén van de dingen die me nu te doen staat is: weer bewust meewegen in mijn werkkeuzes wat ik VOEL. Dat betekent opletten waar ik blij van word, waar ik me enthousiast over voel en de taken waar ik mijn zelfvertrouwen voel groeien.


En daar heb ik mijn lieve lijf voor nodig.


Ik ben momenteel bezig een bodyscan te ontwikkelen voor dit soort momenten, waarin je weer even wilt inchecken bij je lijf. ZIN in ;)


Let wel: onze hersons doen nog steeds mee hè.


Maar we hebben echt ons lijf, onze wil en wie we zijn nodig in onze keuzes. Allereerst omdat we dan keuzes maken die ons WELZIJN BESCHERMEN - wat nogal belangrijk is. Maar mocht dat niet genoeg zijn, ik geloof ook dat we betere en meer kloppende keuzes maken als we ons lijf en wat we voelen en verlangen laten meewegen.


Kortom: gedrevenheid, creativiteit, goede ideeën, flow, komen voort uit een samenspel van Denken, Voelen en Doen. It's all about the balance.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page