top of page
  • Writer's pictureHeleen Spreeuwers

'STOP OVERTHINKING. VOLG JE HART. ZET EEN TIMER.'

Updated: Feb 22, 2023

Een blog over hoe we soms te lang in denkmodus blijven, omdat we bang zijn fouten of foute keuzes te maken. Laat je drijven door liefde, niet door angst. Zet een timer. 'Just do it'.

Ik zet m’n timer op tien minuten en begin te schrijven in m’n notitieboek. De oefening staat in het boek van Natalie Goldberg, dat ze schreef in 1986 en is precies wat mijn overactieve brein nodig nu heeft. Schrijven, niet nadenken.


Zodra ik nadenk, stop ik. Begin ik te twijfelen of wat ik te zeggen heb wel klopt, wel het lezen waard is en wordt de kans kleiner en kleiner dat ik de komende uren ook maar een woord op papier krijg. De kans is dan groot dat ik uitwegen ga zoeken, een was draaien, de strijkberg van een half jaar wegwerken, chocola eten of een zomervakantie boeken. Het hoeft niet eens nuttig te zijn, als ik maar kan vluchten van dat knagende gevoel van potentieel falen.


Ik stop vaak om ‘ergens nog even goed over na te denken’. Ik vind het moeilijk keuzes te maken, zelfs simpele keuzes als het schrijven van een IG post of blog.


Ik ben bang voel ik. Bang voor fouten. Bang dat mensen me stom of aanstellerig vinden. Bang dat ik niets kan zeggen dat de moeite van het lezen waard is.


Dus sluip ik langzaam achteruit terug mijn hol in, in de hoop dat niemand heeft opgemerkt dat ik heel even naar buiten was gepiept om de frisse lucht te voelen, om het zonlicht te zien.


Maar ik heb mezelf een tijd geleden iets beloofd.


Ik laat me niet meer leiden door angst, maar door liefde. Ik hoor in de frisse lucht en het zonlicht.


Angst houdt me in een vacuüm, waar geen ruimte is voor ademen, bewegen, experimenteren.


Angst zegt: doe maar niet, voor de zekerheid. Want stel dat…


Liefde zegt: je hebt niet te verliezen. En zoveel te geven. En: je bent niet alleen.


Liefde zegt: jouw woorden hoeven niet briljant, meeslepend of overdonderend te zijn, als een groot vuur. Laat het een vonkje zijn. Sluit aan bij alle vuurtjes die al branden.


Liefde zegt: maak de fouten maar, want je leert meer van fouten dan je ooit zal leren van weloverwogen, afgemeten keuzes.


Liefde zegt: luister naar dat zachte hart van je.


Met 43 sec op de klok voel ik me lichter, blijer. Productiever ook.


Zo simpel kan het zijn.


Stop overthinking. Volg je hart. Zet een timer.5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page